Spalio 19 dieną Kalesninkų Liudviko Narbuto gimnazijoje vyko netradicinė šventė ,,Keptos bulvės šventė’’. Tai reiškia, kad kaime jau baigtas vienas didžiausių rudens darbų – bulviakasis. Surengtoje šventėje netrūko tradicinio, kaimiško bulviakasio akcentų. Sakoma, kad bulviakasis – tai ir darbas, ir šventė.
Nuo seno bulviakasio metu vykdavo didelės talkos, kai padirbėti sugūžėdavo giminės, kaimynai. Iš laukų su pakinkytu arkliu, darbininkai grįždavo nešini šakėmis, pintinėmis ir pilnais maišais bulvių, taip vaizduodami senovinį bulviakasį. Lietuviams bulvės yra vertingas maisto produktas. Bulvės yra antroji duona, kurioje gausu žmogui naudingų vitaminų ir mineralų.
Šventė skirta daržovei – bulvei, iš kurios pagaminti patiekalai labai dažnai puikuojasi ant kasdienio pietų stalo. Minėdami šią šventę, norėjome pradinių klasių mokiniams priminti apie senovinius bulvių patiekalus. Buvo nemažai kalbėta apie bulvių atsiradimą. Vėliau vyko vaikų varžybos. Jie varžėsi dėl „Super bulvių žinovo“ vardo. Klasių auklėtojai tapo bulvių skutimo meistrais. Visi renginio dalyviai buvo pagerbti ir apdovanoti specialiais diplomais. Šventės pabaigoje mokiniai skanavo lauže keptas bulves.
Tai renginys, skirtas turtinti žinias apie rudenį, jo teikiamas gėrybes. Siekiama skiepyti sveikos gyvensenos įpročius, ugdyti draugiškumą, kūrybiškumą, aktyvumą, meilę gamtai, pagarbą duonai. Mokyti vaikus kultūringo elgesio, skatinti dažniau rinktis daržoves, vaisius.
Buvo tikrai smagu… o svarbiausia skanu!
Parengė Irena Miliun pradinių klasių vyr. mokytoja